Beoordeel dit item
(8 stemmen)

De castraat

Passie, muziek en lust in de Italiaanse renaissance

Italië, 1698. Angelo wordt wakker in een nachtmerrie. Als arme leerlooierszoon is hij uitverkoren om een zangopleiding te volgen aan het conservatorium van Florence, maar hij niet wist, was dat hij daartoe ontmand zou worden. Zijn stem zal altijd zijn prachtige klank behouden, maar hij zal nooit kinderen krijgen of mogen trouwen.

In de vier jaar die volgen groeit Angelo uit tot een jongeman met behoeften als ieder ander. Hij leidt een bevoorrecht leven als een van de beste zangers van het conservatorium. En wanneer hij optreedt voor de voorname prins De' Medici worden de poorten naar een grootse muziekcarrière wijd opengezet. Maar is dat het leven dat hij zelf verkiest? En zal hij ooit nog kunnen liefhebben wanneer hij zich overlevert aan de grillen van de prins?

De Castraat stond op de shortlist van de Thea Beckmanprijs. Een jury bestaande uit jongeren verkoos De Castraat tot beste Nederlandstalig historisch jeugdboek van 2013/2014.

 

Sinds 1 november 2016 is De Castraat ook in Amerika verschenen onder de titel The Castrato. De eerste recensies zijn lovend:

"Readers will be swept up into Angelo’s life and rejoice with him at the happy ending." (Publishers Weekly) "

Angelo’s highly personal story is imbued with historical details that provide a vivid sense of time and place. A compelling and unusual slice of European history that will be new to many young adults." (Kirkus Reviews)

"This is a disturbing and fascinating glimpse into the dark side of Renaissance
music. Angelo’s story will tug at readers’ heartstrings as he tries to find his way." (Booklist)

" This high YA novel shines a light on the life of the boys who were mutilated so their pure voices would never change. The politics, the intrigue, and the all-encompassing music rises from the pages of this enthralling, disturbing novel." (Saxo - Denemarken) 

 

Recensie in de Volkskrant: http://www.volkskrant.nl/recensies/de-castraat~a3858845/


E-mail

E-mail

Neem contact op met Joyce!